Sexköpslagen ska ses över

30 11 2006

Sexköpslagen ska ses över

måndag 20 november 2006

Regeringspartierna i riksdagen nu vill utvärdera sexköpslagen. Lagen infördes för sju år sedan. Men de är alla överens om att det inte ska bli lagligt att köpa sex.

– Vi vet att gatuprostitutionen har minskat, men vi vet väldigt lite om den dolda prostitutionen, vad som har hänt där, och också vilka konsekvenser det får för framför allt kvinnor som säljer sex, säger Hillevi Engström, riksdagsledamot för moderaterna och ledamot i justitieutskottet.

blkfade.gif

onsdag 22 november 2006

Unga tjejer säljer sex på nätet

 

Internet har gjort att unga tjejer som aldrig skulle tänka sig att sälja sex på gatan nu prostituerar sig via nätet. Front i P3 har tittat närmare på nätprostitutionen i Sverige.

Unga tjejer som aldrig skulle tänka sig att sälja sex ute på gatan prostituerar sig via nätet. Det säger länskriminalpolisen, forskare och socialsekretare runt om i landet. Front i P3:s Anna Landelius har träffat 24-åriga Karin. Hon började sälja sex för två månader sen och eftersom hennes släkt inte vet vad hon gör har vi bytt ut hennes röst och namn.

 ”Jag gör det inte för pengarna”

Just vägarna in i prostitution har blivit fler på grund av internet. Det kan till exempel börja med att man visar upp sig i webcam mot betalning. Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbete har skrivit boken ”Sexindustrin på nätet”. Han har forskat om prostitution sen 70-talet och sett hur allt förändrats iom internet.

 ”Man glider in i prostitution”

Men fortfarande vet varken polis, forskare eller myndigheter så mycket om nätprostitutionens omfattning. Malmö ska som första kommun i Sverige kartlägga just prostitutionen på nätet och intervjua de som säljer sex. Niclas Olsson är socialsekreteraren som ligger bakom undersökningen.

 Socialtjänsten i Malmö kartlägger nätprostitutionen.

Det var 1998 som sexköpslagen kom. Den innebär att det är olagligt att köpa sex – men inte att sälja. Enligt kritiker har lagen bara lett till att sexköp flyttat inomhus och ut på nätet. Nu vill allianspartierna i riksdagen utvärdera vad sexköplagen egentligen inneburit. Det säger Hillevi Engström, moderat och ledamot i justitieutskottet.

Reklamer

Handlinger

Information

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: