Sexworkers Critique of Swedish Prostitution Policy – Petra Östergren

30 11 2006

 Sexworkers Critique of Swedish Prostitution Policy – Petra Östergren

 http://www.petraostergren.com/content/blogcategory/20/38/

Sexworkers Critique of Swedish Prostitution Policy


Petra Östergrens nye bog : http://www.petraostergren.com/content/view/73/87/
Porr, horror og feminister

Porr, horror og feminister

Feminismens grundidé är att varje kvinna själv ska få definiera sin situation och bestämma över sitt liv. Petra Östergren undrar varför detta inte gäller kvinnor inom porr- och sexbranschen, och varför får man aldrig höra sexsäljarnas egna röster?

I Porr, horor och feminister beskrivs det svenska prostitutionsmotståndet sedan 1970-talet, både vilka rörelser som funnits och vad som är deras huvudsakliga argument. Östergren utforskar om argumenten mot pornografi och prostitution stämmer, och frågar sig varför det blir ett sånt himla liv när kvinnor utforskar en sexualitet som inte passar in i de feministiska normerna …

”Anklagelser som riktas mot kommersiell sex är synnerligen allvarliga. Här förekommer inte bara dålig sex, våld och kvinnoförnedring. Kommersiell sex skapar också våldsamheter och orättvisor i samhället. Så det är inte undra på att debatten som förs stundtals är hätsk och känsloladdad. Något så allvarligt måste faktiskt bekämpas med alla medel som står till buds. De som inte håller med porr- och prostitutionsmotståndarna brukar raljera över deras sätt att argumentera – de överdriver, är puritaner eller sexualfientliga. Jag har nog själv gjort mig skyldig till detta, åtminstone i början. Att detta varken är särskilt respektfullt eller konstruktivt behöver jag väl knappast nämna. Det är oschyssta metoder som inte leder någon vart. Det är också viktigt att respektera deras strävan att skapa en bättre och säkrare värld för kvinnor. Men skall argumenten tas på allvar måste de också granskas noggrant, vilket är vad jag kommer att göra i den här boken.”

Petra Östergren har en magisterexamen i socialantropologi från Stockholms Universitet, och har även studerat sexologi. Hon har tidigare bland annat givit ut böckerna Slå tillbaka (1998, i pocket juni 2006) och Att komma till ro med det allra värsta (1996).http://www.nok.se/nok/titlar/27/11394-9.htm


Tar bladet från munnen. I Porr, horor och feminister får sexsäljarna själva komma till tals
Hör horanhttp://expressen.se/index.jsp?a=751064


 klik for at lytte til radio klippet !

Diskussion om prostitution
Var det en ensidig, moraliserande bild av prostitution som låg bakom sexköpslagen? Hör feministen och debattören Petra Östergren som är aktuell med boken ”Porr, horor och feminister” samt Ursula Berge, samhällspolitisk chef Akademikerförbundet SSR(Studio Ett)


klik for at lytte til radio klip !

Sexköpslagen
Nu vill de borgerliga partierna utvärdera sexköpslagen som infördes 1999. Hur har prostitutionen i Sverige förändrats? Och har den omstridda lagen lett till att färre kvinnor säljer sex? Gäster är bl a Hillevi Engström (m) riksdagsledamot, Petra Östergren, författare och debattör, Lars Korsell, verksjurist vid Brottsförebyggande Rådet.

Reklamer

Handlinger

Information

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: